Ceylonin kaneli

Latinankielinen nimi

Cinnamon zeylanicum

Englanninkielinen nimi

Ceylon cinnamon

Yleiskuvaus ja hyödyt

Cinnamomum zeylanicum (tai Cinnamomum verum) eli Ceylonin kaneli, on trooppisilla alueilla kasvava puu, jonka kuoresta saadaan arvostettua ja aromaattista maustetta. Se eroaa yleisemmin käytetystä kassiakanelista (Cinnamomum cassia) sekä maun että terveysvaikutusten osalta. Siitä käytetään myös nimitystä “aito kaneli”. Ceylonin kaneli on maultaan miedompi ja sillä on alempi kumariinipitoisuus, mikä tekee siitä turvallisemman pitkäaikaiseen käyttöön. Kanelilla on pitkä käyttöhistoria kasvilääkinnässä.

Yleisimpiä käyttöaiheita:

Veren sokeritason säätely

Ceyloninkaneli tasapainottaa veren sokeritasoja monen eri mekanismin kautta. Keskeisimmät vaikutusmekanismit ovat insuliiniherkkyyden parantaminen, glykogeenin synteesin lisääminen, hiilihydraattien pilkkoutumisen hidastaminen, antioksidanttiset ominaisuudet sekä tulehdusreaktioiden hillintä. Keskeiset yhdisteet, kuten MHCP, kanelialdehydi ja polyfenolit, ovat vastuussa näistä vaikutuksista.

Kaneli voi parantaa insuliinin vaikutusta solutasolla, jolloin insuliini siirtää tehokkaammin glukoosia verenkierrosta soluihin energian tuotantoa varten. Glykogeenisynteesiä aktivoimalla kaneli toisaalta edistää glukoosin varastoitumista glykogeeninä, mikä alentaa verensokeritasoja.

Ceylonin kaneli voi hidastaa hiilihydraattien pilkkoutumista ruoansulatuksessa, mikä johtaa glukoosin hitaampaan vapautumiseen verenkiertoon. Tämä vähentää verensokerin nopeita piikkejä ruokailun jälkeen. Tämä mekanismi liittyy tärkkelyksen ja sokereiden pilkkomiseen osallistuvien entsyymien, kuten alfa-glukosidaasin ja alfa-amylaasin, estoon.

Oksidatiivinen stressi voi heikentää insuliinin toimintaa ja pahentaa insuliiniresistenssiä ja vahvana antioksidanttina kaneli auttaa tämänkin mekanismin kautta. Kanelin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös parantaa insuliiniherkkyyttä vähentämällä korkeisiin verensokeritasoihin liittyvää kehon tulehdustilaa.

 

Antioksidantti ja anti-inflammatori

Ceylonin kaneli sisältää runsaasti voimakkaita antioksidantteja, jotka vähentävät oksidatiivista stressiä ja voivat suojata soluja vaurioilta. Anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset vaikutukset johtuvat pääasiassa polyfenoleista, kanelialdehydistä ja eteerisistä öljyistä, kuten eugenolista.

Polyfenoliryhmän proantosyaniidit ja flavonoidit neutraloivat vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja tulehduksia elimistössä. Polyfenolit vähentävät tulehdussytokiinien (kuten TNF-α ja IL-6) tuotantoa, mikä vähentää tulehduksen voimakkuutta. Lisäksi ne lisäävät kehon omien antioksidanttientsyymien, kuten superoksididismutaasin (SOD) ja glutationiperoksidaasin, aktiivisuutta.

Kanelialdehydi, kanelin tuoksusta ja mausta vastuussa oleva yhdiste, on osoittanut merkittäviä anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Se estää tulehdusta edistävien entsyymien, kuten COX-2 (syklo-oksigenaasi-2), toimintaa ja vähentää prostaglandiinien tuotantoa. Kanelialdehydi vähentää tulehdusreaktioita estämällä NF-κB:aa, joka on keskeinen säätelytekijä tulehdusvasteissa.

Kanelin eteeriset öljyt, kuten eugenoli, auttavat vähentämään kehon tulehdusreaktioita estämällä tulehdusvälittäjäaineiden toimintaa, vähentämällä reaktiivisten happiradikaalien muodostumista ja vähentämällä soluvaurioihin liittyvää lipidiperoksidaatiota.

Antimikrobiaali ja parasitaali

Ceylonin kaneli omaa merkittäviä antimikrobiaalisia ja antiparasitaalisia vaikutuksia. Sen kanelialdehydillä, eugenolilla ja tanniineilla on havaittu olevan tehoa useita bakteereja,viruksia, sieniä ja loisia vastaan.

Kanelialdehydi, joka on Ceylonin kanelin pääasiallinen eteerinen öljy, vaikuttaa erityisesti bakteerien solukalvoon, mikä heikentää niiden kykyä kasvaa ja lisääntyä. Eugenoli puolestaan tunnetaan laajakirjoisesta antimikrobiaalisesta aktiivisuudestaan, mukaan lukien vaikutukset sieniin ja eräisiin loisiin.Tanniinit voivat sitoutua mikrobien proteiineihin, estäen näin niiden toimintaa ja lisääntymistä. Näiden yhdisteiden yhdistetty toiminta tekee Cinnamomum zeylanicumista tehokkaan luonnollisen vaihtoehdon mikrobien ja loisten torjumiseen.

 

Sydänterveys

Ceylonin kaneli voi vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Näiden vaikutusten taustalla ovat pääasiallisesti kanelialdehydi ja polyfenolit, erityisesti proantosyanidiinit. Kanelialdehydin on havaittu rentouttavan verisuonia, mikä voi auttaa alentamaan verenpainetta. Lisäksi polyfenolit toimivat voimakkaina antioksidantteina ja tulehdusta hillitsevinä aineina.

Tutkimukset viittaavat siihen, että säännöllinen Ceylonin kanelin-käyttö voi laskea LDL-kolesterolin ja triglyseridien tasoja, samalla kun se saattaa nostaa HDL-kolesterolia. Tämä edistää sydän- ja verisuoniterveyttä vähentämällä ateroskleroosin riskiä.

 

Ruoansulatuksen tuki

Ceylonin kanelin ruoansulatusta tukevat vaikutukset perustuvat sen kykyyn säädellä ruoansulatusentsyymien toimintaa, vähentää tulehduksia ruoansulatuskanavassa ja edistää terveellistä suolistoflooraa. Se myös auttaa normalisoimaan mahahappojen tuotantoa, mistä ollut hyötyä närästyksen ja refluksin hoidossa.

Estämällä tiettyjen ruoansulatusentsyymien, kuten alfa-amylaasin ja alfa-glukosidaasin,toimintaa, Ceylonin kaneli hidastaa hiilihydraattien pilkkoutumista yksinkertaisiksi sokereiksi, mikä puolestaan vähentää glukoosin nopeaa imeytymistä ja parantaa verensokerin hallintaa aterioiden jälkeen. Tällöin se kykenee estämään ja tasoittamaan liiallisia insuliinipiikkejä.

Kanelin anti-inflammatoriset yhdisteet, kuten kanelialdehydi ja eugenoli, voivat auttaa vähentämään tulehdusreaktioita ja matala-asteista tulehdusta ruoansulatuskanavassa ja näin helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS) tai tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD). Tutkimuksissa se on helpottanut ruoansulatuskanavan kouristuksia, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

 

Varoitukset

Ceylonin kanelia pidetään yleisesti turvallisena ja pitkässä käytössä se on turvallisempi kuin kassiakaneli, sen pienemmän kumariinipitoisuuden ansiosta. Silti suurien annosten jatkuva käyttö voi johtaa kumariinin kertymiseen elimistöön. Kumariini voi aiheuttaa maksavaurioita suurina pitoisuuksina.

Ceylonin kaneli voi vaikuttaa verensokeritasoihin, joten sen käyttöä tulisi harkita tarkkaan hoitavan lääkärin kanssa, jos henkilö jo käyttää verensokeria alentavia lääkkeitä (esim.insuliinia tai suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä).

Raskaus ja imetys: vaikka kanelia voidaan käyttää kohtuudella ruoanlaitossa raskaudenaikana, suurten kanelimäärien käyttöä tulisi välttää, koska niiden turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.

Tutkimukset: