Joulupensas

Latinankielinen nimi

Alchornea cordifolia

Englanninkielinen nimi

Christmas bush

Yleiskuvaus ja hyödyt

Alchornea cordifolia eli joulupensas on koko trooppiseen Afrikkaan levinnyt pensas tai pieni puu, joka voi kasvaa jopa 8 metriä korkeaksi. Kasvia on käytetty pitkään perinteisessä afrikkalaisessa lääketieteessä. Kasvi kuuluu Euphorbiaceae-heimoon ja siitä käytetään erityisesti lehtiä, juuria ja kuorta. Alchornea cordifolia sisältää useita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, terpenoideja ja imidatsopyrimidiinialkaloideja (alkorneiinia, alkornidiinia) ja useita guanidiinialkaloideja, jotka antavat sille terapeuttisia ominaisuuksia.

Yleisimpiä käyttöaiheita:

Antimikrobiaali

A. cordifolian uutteilla on todettu olevan merkittäviä antibakteerisia ja antifungaalisia vaikutuksia. Tutkimukset osoittavat, että sen lehdet voivat estää esimerkiksi Staphylococcus aureus ja Escherichia coli-bakteerien kasvua. Antimikrobiaalinen vaikutus perustuu useisin yhteisiin, kuten flavonoideihin (kversetiini ja rutiini), alkaloideihin ja saponiineihin. Nämä yhdisteet häiritsevät mikrobien selviytymistä monen eri mekanismin kautta, kuten häiritsemällä mikrobien solukalvojen toimintaa, estämällä niiden lisääntymistä ja tuhoamalla niiden solurakenteita. Lisäksi ne voivat häiritä organismien proteiinisynteesiä ja solukalvojen läpäisevyyttä. Samalla ne stimuloivat ihmisen immuunijärjestelmää, tehostaen mikrobien eliminointia.

 

Malaria ja muut parasiitit

Kasvia on käytetty myös malarian hoidossa perinteisessä lääketieteessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että A. cordifolia sisältää yhdisteitä, joilla on antiparasiittisia vaikutuksia malarian aiheuttajaa Plasmodium falciparumia vastaan. Antiparasiittinen vaikutus perustuu pääasiassa seuraaviin mekanismeihin ja yhdisteisiin:

- erilaiset terpeenit ja terpenoidit, kuten limoneeni ja linalooli estävät loisten kykyä replikoitua ja tunkeutua isäntäsoluihin, mikä hidastaa malarian kehittymistä.

- myös A. cordifolian flavonoideilla on antiparasiittisia ominaisuuksia. Flavonoidit voivat sitoutua malarialoisioon ja estää sen metabolisten reittien toimintaa, vähentäen loisen kykyä selviytyä ja lisääntyä.

- Alchornea cordifolian sisältämät antioksidantit vähentävät hapetusstressiä ja soluvaurioita, jotka liittyvät malarialoisioiden hyökkäykseen ja lisääntymiseen

Tutkimukset ovat osoittaneet vaikutusta myös moniin muihin vaikeahoitoisiin parasiitti-infektioihin, kuten babesiaan.

Verensokerin hallinta

Alchornea cordifolian aktiiviset yhdisteet, erityisesti flavonoidit ja terpenoidit, voivat lisätä insuliinin vaikutusta soluihin. Tämä parantaa glukoosin kulkeutumista verenkierrosta lihaksiin ja maksasoluihin, mikä auttaa alentamaan veren glukoosipitoisuuksia.

Alchornea cordifolia sisältämät yhdisteet voivat estää suolen alfa-glukosidaasi-entsyymin toimintaa. Tämä entsyymi hajottaa hiilihydraatteja yksinkertaisiksi sokereiksi ja estämällä tätä entsyymiä kasvi hidastaa hiilihydraattien hajoamista ja vähentää postprandiaalista (aterianjälkeistä) verensokerin nousua. Kasvin antioksidanttiset yhdisteet, kuten fenoliset yhdisteet ja flavonoidit, vähentävät oksidatiivista stressiä. Tämä suojaa haiman beetasoluja vaurioilta ja ylläpitää insuliinin tuotantoa.

A. cordifolia -kasvin uutteet voivat stimuloida glykogeenin synteesiä maksassa, mikä auttaa varastoimaan glukoosia glykogeeninä sen sijaan, että se jäisi verenkiertoon. Tämä mekanismi auttaa alentamaan verensokeritasoja erityisesti syömisen jälkeen.

 

Haavojen paikallishoito

Yrttiä on käytetty perinteisesti haavojen ja ihotulehdusten hoidossa, ja tutkimukset vahvistavat sen haavojen parantumisprosessia nopeuttavan vaikutuksen. Tämä vaikutus johtuu sen tulehdusta hillitsevistä ja antibakteerisista ominaisuuksista.

Varoitukset

A. cordifoliaa ei suositella raskauden tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksista sikiöön tai imetettävään lapseen ei ole riittävästi tutkimustietoa. Potentiaalinen verensokeria laskeva vaikutus tulee ottaa huomioon ja verensokerilääkitystä käyttävien tulisi keskustella käytöstä hoitavan lääkärin kanssa.

Tutkimukset: