Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Koronavirus ja laboratoriotestit

Lisätty 07.04.2020

Meille on tullut kysymyksiä että miten koronavirusta voidaan luotettavasti testata ja millaisia uusia testejä on tullut tai tulossa. Lääkärimme Marjo Valonen käy läpi tämän hetkisen tilanteen.  

PÄIVITYS KORONAVIRUS TESTAUKSESTA

 

Minulle tulee nyt paljon kysymyksiä, mitkä ovat luotettavat tavat testata SARS-CoV-2 virusta. Tämä virus aiheuttaa nyt maailmalla pandemiaksi levinneen hengitystieinfektion ”COVID-19”.

Uuden koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä geeninmonistusmenetelmällä (PCR).1 Yleisimmin näyte otetaan tikulla nenänielusta, sairaalatutkimuksissa näyte voidaan ottaa myös syvemmältä hengitysteistä.

Erikoistuneissa viruslaboratorioissa uusia koronaviruksia voidaan myös viljellä. Viljeleminen on kuitenkin vaativaa ja hidasta, ja siksi sitä ei juurikaan käytetä tässä akuutissa vaiheessa. Jotta saisimme epidemian kuriin, tarvitsemme vastaukset mahdollisimman nopeasti.

Mahdollisuuksien mukaan otetaan myös verinäytteitä, joista voidaan mitata vasta-aineita virukselle. Näitä tuloksia käytetään lähinnä varmistamaan diagnoosia. Vasta-ainemittauksista ei myöskään ole hyötyä aivan taudin alkuvaiheessa, koska vasta-aineiden kehittymiseen menee 2 -3 viikkoa.3 Puolella potilaista ei ole ollut vasta-aineita ensimmäisen 12 päivän aikana, joten liian aikaisin otettu näyte voi antaa valheellisen kuvan tilanteesta.

Vasta-ainetesteille tuleekin suurempi tarve siinä vaiheessa, kun eristäytymistoimia aletaan purkaa ja haluamme tietää, ketkä mahdollisesti ovat jo altistuneet virukselle. Vasta-aineita omaavilla on vastustuskykyä virukselle ja he voisivat nopeammin palata työelämään.Luotettavan testin lisäksi on tärkeää myös ottaa näytteet oikein. Suurin syy vääriin tuloksiin on osaamaton näytteenotto ja -käsittely. Näytettä pitää osata käsitellä oikein myös kuljetuksen ja analyysin aikana. On myös tärkeää ottaa näyte turvallisesti. SARS-CoV-2 on osoittautunut erittäin tarttuvaksi, joten näytteenottajan pitää olla hyvin suojattuna (maski, suojatakki, hanskat) ja näytettä käsiteltäessä tilan tulee olla BSL-2 tasoa (Biosafety level 2). Alkuvaiheen näytteen käsittely suoritetaan biosuojakaapissa.

Nyt kun ihmisten hätä on suuri ja ymmärrettävästi on turhautumista testikapasiteetin riittämättömyydestä, on houkutuksena turvautua vähemmän luotettaviin testeihin. Joku voi ajatella, että mitä vahinkoa siitä on jos otan testin, josta ei vielä ole ihan varmaa tietoa. Siitä voi olla suurikin vahinko, etenkin jos tuloksena on väärä negatiivinen tulos. Tällöin tuloksen saaja erheellisesti luulee olevansa virusvapaa ja saattaa sitten tuloksen tuudittamana levittää virusta. Lisäksi testinäytteen käsittelijät ovat infektiovaarassa, jos heidän työnantajansa ei ole tiedostanut kaikkia riskejä näytteiden oton ja käsittelyn suhteen.

Pidättäydytään siis tällä hetkellä viranomaisten suositusten mukaisesti vain tuossa PCR-testissä hengitystie-eritenäytteestä ja otatetaan näytteet vain laboratorioissa, jotka osoitettu näytteen ottoon. Tottakai kaikki toivoisimme suurempaa testikapasiteettia, mutta tärkeintä tällaisessa tilanteessa on tehdä se, minkä voi. Me kaikki voimme huolehtia hyvin terveydestämme ja pysyä ohjeiden mukaan kotonamme. Pidetään huolta toisistamme, soitellaan läheisillemme ja tarjotaan apua niille, joiden tilanne huonompi.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta voimme silti nauttia siitä mitä meillä on, esimerkiksi auringonpilkahduksista ja kovaa vauhtia etenevästä keväästä!

Lähteet:

  1. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronaviruksen-covid-19-laboratoriotutkimukset
  2. Jin YH et al. A rapid advice guideline for the diagnosis and treatment of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) infected pneumonia (standard version). Mil Med Res. 2020 Feb 6;7(1):4. doi: 10.1186/s40779-020-0233-6.
  3. Quan-xin Long et al. Antibody responses to SARS-CoV-2 in COVID-19 patients: the perspective application of serological tests in clinical practice. Preprint. https://doi.org/10.1101/2020.03.18.20038018

 

 

Koronaviruksen testaus:

Hengitystienäyte PCR-tekniikalla on tällä hetkellä hyväksytty tapa diagnosoida koronavirus. Näytteenotto vaatii hyvän suojauksen ja ammatitaitoisen näytteenottajan.