Vuotava suoli: syyt ja diagnoosi
Vuotava suoli voi aiheuttaa myös IgG-vasta-aineisiin liittyviä ruoka-aineintoleransseja.
Ruoansulatuskanavan ensisijainen tehtävä on ruoansulatus sekä ravintoaineiden imeytyminen. Suolisto on rakennettu siten, että muut kuin ravintoaineet ja vesi (esim. taudinaiheuttajat, bakteerit ja antigeenit), eivät pääse suolen seinämän läpi. Suolisto koostuu pintalimasta, suolen epiteelisoluista ja suolistomikrobistosta. Suoliston limakalvo koostuu pintalimasta, suolen epiteelisoluista sekä suoliston mikrobiosta, ja sillä on keskeinen rooli terveydessämme.
Epiteelisolut ovat yhteydessä toisiinsa tiivis liitos (tight junction, TJ) proteiineilla. Tiivisliitos proteiinit ohjaavat sitä, mitä ruoansulatuskanavasta pääsee verenkiertoon. Jos ne eivät toimi kunnolla, ulkoiset antigeenit, bakteerit ja toksiinit kulkeutuvat verenkiertoon, mikä voi johtaa paikallisiin ja systeemisiin immuunivasteisiin ja tulehduksiin. "Vuotava suoli" on yksinkertaistettu termi, joka kuvastaa tätä prosessia.
Vuotavan suolen syyt
Useat tekijät voivat aiheuttaa vuotavaa suolta. Suolistobakteerien epätasapaino (dysbioosi) ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) ovat johtavia vuotavan suolen syitä. Huono ruokavalio, joka sisältää vähän kuitua ja runsaasti sokeria, tyydyttyneitä rasvoja sekä muuntogeenisiä elintarvikkeita (GMO), voi käynnistää vuotavan suolen. Lisäksi runsas alkoholin käyttö näyttää myös häiritsevän suolen limakalvojen tasapainoa. Krooninen stressi voi heikentää immuunijärjestelmää sekä estää elimistön kykyä poistaa haitallisia bakteereja ja viruksia, mikä voi johtaa tulehdukseen ja vuotavaan suoleen. Myös toksiinien ylikuormitus voi vaikuttaa suolen limakalvoihin. Altistumme kemikaaleille päivittäin: kodeissamme, henkilökohtaisissa hoitotuotteissa ja ympäristössämme. Synteettiset kemikaalit voivat tehdä tuhoa suoliston limakalvoillemme, tehostaa sekä pahentaa vuotavaa suolta. Erilaiset lääkkeet, kuten happosalpaajat, protonipumpun estäjät ja antibiootit, voivat kaikki edistää tätä suolisto-ongelmaa. Vaikka antibiootit voivat olla välttämättömiä, ne voivat myös johtaa suolistoflooran epätasapainoon, kun taas happosalpaajat ja protonipumpunestäjät voivat vähentää mahahapon eritystä, joka on välttämätöntä ruoansulatukselle sekä imeytymiselle.
Vuotavaan suoleen liittyvät sairaudet
Vuotava suoli on tunnustettu syyksi erilaisten oireiden kehittymiselle ja monien sairauksien pahenemiselle. Näitä voivat olla mm.:
· ruoansulatuskanavassa - turvotusta ja kaasuja, ummetusta, ripulia, pahoinvointia, vatsakipua, ruoka-aineintoleransseja, ärtyneen suolen oireyhtymä, krooninen tulehduksellinen suolistosairaus
· hermostossa - päänsärky, fibromyalgia, mielialan muutokset, muisti- ja keskittymisvaikeudet, unihäiriöt.
· hengityselimissä - krooninen nuha, poskiontelotulehdus.
· iholla - akne, ihottumat, ekseema, psoriaasi.
· autoimmuunisairaudet, kuten nivelreuma, krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, keliakia, tyypin 1 diabetes, systeeminen lupus erythematosus tai multippeliskleroosi.
· virtsateiden tulehdus
· laihtuminen tai painonnousu.
Vuotava suoli voi aiheuttaa IgG-vasta-aineisiin liittyviä ruoka-aineintoleransseja, jotka johtuvat siitä, että sulamattomat ruoka-aineantigeenit kulkevat suolen seinämän läpi. Ruoan nauttimisen jälkeen ruoka-aineantigeeniin liittyvien IgG-vasta-aineiden pitoisuus kertyy hitaasti noin 24 tunnin aikana. Tällaiset antigeeni-vasta-ainekompleksit asettuvat elimistön eri kohtiin, mikä johtaa tulehduksen kehittymiseen. Tähän liittyy epäspesifisten vaivojen kehittyminen, joiden kulku muistuttaa itse vuotavan suolen oireita.
Ruoka-aineintoleranssi voidaan diagnosoida AllergoScreen-testillä. Suoliston läpäisevyys on mahdollista todentaa myös mittaamalla vuotavan suolen biomarkkereita, kuten alfa-1-antitrypsiiniä ja zonuliinia, sekä suolistotulehduksen biomarkkeria, kalprotektiinia. Kun vuotavan suolen perimmäisiin syihin puututaan oikealla yrttien, ravintolisien ja ruokavalion yhdistelmällä, suolisto voi vahvistua ja korjaantua.
Viitteet
BischoffSC, Barbara G, Buurman W, et al. (2014). Intestinal permeability--a new targetfor disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol.14:189.
OdenwaldMA, Turner JR. (2013). Intestinal permeability defects:is it time to treat? ClinGastroenterol Hepatol. 11:1075–1083.
Turner JR.(2009). Intestinal mucosal barrier function in health and disease. Naturereviews. Immunology. 9(11):799–809.