Borrelioosi voi olla tuhoisaa terveydelle

"Kroonisen Lyme borrelioosin ja oheisinfektioiden hoito vaatii erityisosaamista, niiden aiheuttamat ongelmat ovat monimutkaisia"

Lymen tauti johtuu Borrelia-bakteerista ja tarttuu ensisijaisesti tartunnan saaneen punkin puremisen kautta. Akuutin vaiheen tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, uupumus ja usein ns. rengasihottuma, jota kutsutaan erythema migransiksi. EM-rengas tai häränsilmäihottuma on aina merkki infektiosta ja sitä tulisi hoitaa. Sitä esiintyy kuitenkin vain noin puolessa infektioista. Tämä tarkoittaa, että EM-ihottuman puuttumista ei pitäisi käyttää kriteereinä borrelioosin poissulkemiseksi. Hoitamattomana infektio voi levitä kehon läpi ja sitä on vaikea hävittää.

Borrelioosin vaiheet (akuutista krooniseen)

• Vaihe 1: Aikainen paikallinen infektio - päivistä viikkoihin infektion saamisesta
• Vaihe 2: Aikainen levinnyt infektio - 1-4 kuukautta infektiosta
• Vaihe 3: Myöhäisvaiheen levinnyt infektio

Erythrema Migrans rengasihottuma on aina merkki tartunnasta, älä odota hoitoon hakeutumisessa

Kroonisen tilanteen oireet ovat usein melko vakavia, ja ne voidaan sekoittaa muihin ongelmiin tai sairauksiin, mukaan lukien psykologiset oireet. Kroonisen vaiheen oireet ovat niin vaihtelevia ja niin erilaisia henkilöstä toiseen, että ei ihme, että monet borrelioosista kärsivät joutuvat olemaan ilman asianmukaista diagnoosia ja hoitoa. Ongelmaa pahentavat vielä laboratoriotestien puutteet:

• Tällä hetkellä käytetty ELISA-vasta-ainetestaus on epäsuora menetelmä immuunijärjestelmän vasteen mittaamiseen.
• Jos immuunivaste on heikentynyt, tämä voi johtaa väärään negatiiviseen tulokseen.
• Tutkimusten mukaan borrelian herkkyys on jopa alle 50% ELISA-vasta-ainetestestillä, Huslabinkin mukaan "Negatiivinen vasta-ainemäärityksen tulos ei silti sulje varmuudella pois Borrelia burgdorferi - infektiota."
• Kaikille Borrelian alalajeille ei ole kaupallisesti saatavilla olevia vasta-ainetestejä, ja riippuen laboratoriosta niistä saatetaan testata vain yksi.
• Muita infektioita ei usein testata lainkaan. Nämä ns. oheisinfektiot voivat kuitenkin aiheuttaa yhtä vaikeita oireita kuin Borrelia. Niiden esiintyvyys nousee vaikeissa tapauksissa.

Onko minulla borrelioosi?

Huomaa että pelkkään borrelioositestiin ei voi luottaa. Eräät vaikeimmista potilastapauksista sisälsivät tilanteen, jossa alentunut immuunivaste johti negatiivisiin vasta-ainetesteihin.

Suosittelemme oirepisteytystä nopeana ja edullisena tapana mitata kuinka todennäköistä on, että kärsit esimerkiksi borrelioosista sekä aina jatkotutkimuksia laboratoriotesteillä. Diagnoosi on aina kuitenkin kliininen.


Johnson L, Wilcox S, Mankoff J, Stricker RB. (2014) Severity of chronic Lyme disease compared to other chronic conditions: a quality of life survey. PeerJ 2:e322

Jos kärsit tämän tyyppisistä oireista ja epäilet että kyseessä voisi olla pitkittynyt borrelioosi niin mitä seuraavaksi? Monesti näihin tilanteisiin ei saa apua ja kohtelukin saattaa muuttua epäasialliseksi - kyse voi kuitenkin olla työkalujen puutteesta tilanteen ratkaisemiseksi. Moderni terveydenhuolto 15 minuutin käynteineen ei sovellu monimutkaisten systeemisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tyypillisesti useat toiminnot kehossa ovat ylikuormittuneet tai eivät toimi ja tilanteen korjaaminen vaatii osaamista monelta alueelta ja paljon aikaa. Meidän ensimmäinen käyntimme on 90 minuuttia ja usein sekin tuntuu liian lyhyeltä. Meillä on ollut potilaita, joilla on ollut matkalaukullinen potilasasiakirjoja mukanaan. Käymme alkutilanteen aina systemaattisesti läpi.

ISOIN kysymys on että uskotko että voisimme auttaa sinua?

Melkein aina voimme, riippumatta mikä on tilanne. Aika vahva väite, mutta olemme jo törmänneet niin moneen niin monimutkaiseen ja vaikeaan tapaukseen. Jouduimme kehittämään diagnostiikkaa ja lähestymistapoja, joilla korjataan kehon rikki olevia järjestelmiä. Alla on kaavio melko tyypillisestä hoidon etenemisestä. Kipu tasolla 10 tarkoittaa tilannetta, jossa kipua ei melkein pysty kestämään ja krooninen uupumus tasolla 10 tarkoittaa että aamulla herätessä on edelleen niin uupunut että juuri pystyy pitämään silmät auki. Lue myös "Miksi meille"-osio jossa on laajempi kuvaus erään potilaan tiestä kohti normaalielämää. Hoitomallimme perustuvat aina tieteelliselle lähestymiselle ja tutkimukselle ja validoimme tulokset laboratoriolöydöksin.

Tyypillinen esimerkkipotilaan kokema kipujen ja väsymyksen lasku hoidon edetessä

Ole yhteydessä, jos tarvitset apua!

Aiheeseen liittyy:

Don't miss these stories: