Adaptogeeniset yrtit: Luonnon vastaus stressiin
Adaptogeenien toiminta ei siis perustu kehon “piiskaamiseen” kuten vaikkapa kahvissa tai energiajuomissa, vaan niillä rakennetaan kehon kykyä kestää.
Adaptogeeniset yrtit ovat minulle erityisen rakkaita ja ne alkavat olla Suomessakin kiitettävän tunnettuja. Monelle on kuitenkin epäselvää, mitä ne oikeastaan olevat ja että niiden vaikutuksissa ja käyttötarkoituksissa on suuria eroja.
Mitä stressi aiheuttaa kehossamme?
Ihmiskeho reagoi aluksi stressiin ”taistele tai pakene” – mekanismilla vapauttamalla adrenaliinia ja kortisolia. Tämän jälkeen keho pyrkii palauttamaan normaalitilan, mutta mekanismi ei aina toimi optimaalisesti.
Kehon ensisijainen vaste stressiin on HPA-akselin kautta aktivoimalla mm. kortisolin tuotannon. Kortisolilla on keskeinen rooli vuorokausirytmin, glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunnan ja verenpaineen säätelyssä.
Pitkittynyt tai krooninen stressi, joka johtaa mm. kohonneisiin kortisolitasoihin, voi aiheuttaa monia fyysiseen ja henkiseen terveyteen vaikuttavia ongelmia kuten metabolista oireyhtymää ja liikalihavuutta, kognitiivisia ongelmia, sydänongelmia, uniongelmia ja monia muita nykyajan haasteita.
Adaptogeenit ja stressi
Adaptogeenit ovat valikoituja yrttejä ja juuria, jotka auttavat kehoa 'sopeutumaan' erilaisiin stressitekijöihin, olivatpa ne fyysisiä, kemiallisia tai biologisia. Nämä luonnon liittolaiset toimivat tasapainottamalla ja palauttamalla kehon luontaista immuunivastetta, energiatasoja ja hormonaalista tasapainoa.
Adaptogeenien energisoiva vaikutus ei kuitenkaan perustu kahvin ja energiajuomien tapaan elimistön “piiskamiseen”, missä on vaarana ajautuminen pitkäaikaiseen uupumukseen. Adaptogeeneilla rakennetaan keholle aitoa kykyä kestää.
Turvallisuus
Adaptogeenisten yrttien käyttöhistoria on pitkä perinteisissä lääketieteellisissä järjestelmissä ympäri maailmaa, Intian Ayurvedasta kiinalaiseen lääketieteeseen. Tutkimusviitteiden mukaan niiden käyttö on lähtökohtaisesti turvallista suositelluilla annoksilla, mutta on aina hyvä tarkistaa tuotekohtaisesti, mikäli käytössä on samanaikaisesti lääkkeitä.
Schisandra – Viiden maun marja
schisandra chinensis
Kuvaus ja Alkuperä
Schisandra chinensiksen marjoja on perinteisesti käytetty sekä lääkinnällisiin että ravitsemuksellisiin tarkoituksiin erityisesti Aasiassa. Schisandran ainutlaatuinen piirre on sen maku, joka yhdistää viisi perusmakua: makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin.
Schisandran adaptogeeniset ominaisuudet auttavat vähentämään stressin vaikutuksia kehossa, parantavat stressinsietokykyä ja auttavat ylläpitämään mielentasapainoa. On myös tutkimusnäyttöä, miten schisandra parantaa sekä henkistä että fyysistä suorituskykyä, lisää kestävyyttä ja vähentää väsymystä. Schisandralla on eläinkokeissa näyttöä unen määrän ja laadun parantumisesta. Se myös lyhentää reaktioaikoja.
Schisandran on havaittu lisäävän fyysistä työskentelykyä ja muodostavan suojaavaa stressitilojen vaikutusta mm. lämpöshokissa, ihon palovammoissa, kehon jäähtymisessä, paleltumissa, immobilisaatiossa, kuormitetussa uinnissa matalassa ilmanpaineessa, aseptisessa tulehduksessa, säteilytyaltistuksessa ja raskasmetallimyrkytyksessä. Tutkimusviite
Esimerkki vaikutusmekaismista
Schisandran sisältämä Schisandrin B :n on havaittu lisäävän GABA:n määrää ja säätelevän/aktivoivan GABAA Rα1 and GABAA Rγ2 geenejä.
Mikä on GABA?
GABA (gamma-aminovoihappo) on ei-välttämätön aminohappo, joka toimii hermoverkkojen välittäjäaineena aivoissa. Se auttaa rauhoittamaan hermostoa ja säätämään aivojen toimintaa.
Käyttövinkkejä
Suurimman tehon schisandrasta saat ottamalla sitä uutteen muodossa, laita 1 – 20 tippaa veteen tai mehuun ja nauti. Jos pienempikin teho riittää niin kokeile valmistaa schisandran marjoista teetä ja kuulostele löydätkö kaikki viisi makua!
Ruusujuuri – Arktinen Ihme
rhodiola rosea
Kuvaus ja Alkuperä
Ruusujuuri eli tieteelliseltä nimeltään Rhodiola rosea, menestyy Euroopan ja Aasian kylmissä, vuoristoisissa alueissa.
Perinteisesti ruusujuurta on käytetty vuosisatoja ensisijaisesti energian, kestävyyden, voiman ja henkisen kapasiteetin lisäämiseen. Perinteisessä lääketieteessä sitä on usein käytetty väsymyksen, masennuksen parantamiseen ja kognitiivisten toimintojen parantamiseen.
Käyttövinkkejä
Erityisen hyvin ruusujuuri sopii otettavaksi aamulla tai ennen liikuntaa, antamaan lisäpotkua. Silloin sen mahdollinen ylipiristävä vaikutus tulee höytykäyttöön. Samasta syystä tämä yrtti ei ole paras valinta iltaan tai jos muutenkin taipumusta ylikierroksiin.
Uutemuodossa nautittuna saat suurimman tehon ja annoksen tuunaus onnistuu kätevästi – laita 1 – 20 tippaa veteen tai mehuun ja nauti. Jauhe on toinen suosittu muoto, silloin varaudu laittamaan suurempi annos, jotta saisit hyödyt esiin.
Siperian Ginseng – Kestävyyden Vahvistaja
eleutherococcus senticosus
European Medicinal Agency: “pitkäaikaisen käytön perusteella venäjänjuurta voidaan käyttää astenian (voiman ja energian epätavallisen puutoksen) oireiden, kuten väsymyksen ja voimattomuuden tunteen, lievittämiseen tilapäisesti.”
Siperian ginseng, tieteelliseltä nimeltään Eleutherococcus senticosus, ei ole aito ginseng, mutta sillä on samankaltaisia ominaisuuksia ja käyttökohteita. Alkuperältään Siperian, Koillis-Kiinan ja Korean metsistä, tämä yrtti on ollut tuhansien vuosien ajan perinteisen lääketieteen kulmakivi. Sitä on käytetty tukemaan immuunijärjestelmää sekä lisäämään energiaa, pitkäikäisyyttä ja elinvoimaa ankarissa ilmastoissa.
Siperian ginsengiä on tutkittu laajasti Venäjällä ja adaptogeeniset ominaisuudet tekivät siitä suositun neuvostoliittolaisten urheilijoiden ja kosmonauttien keskuudessa.
Käyttövinkkejä
Vaikka tämä yrtti ei ole yhtä voimakkaasti piristävä kuin ruusujuuri, niin tämäkin yrtti soveltuu otettavaksi aamulla, ennen urheilusuoritusta tai päivällä. Silloin sen mahdollinen piristävä vaikutus tulee höytykäyttöön.
Tässäkin uute antaa suurimman tehon ja annoksen tuunaus onnistuu kätevästi – laita 1 – 20 tippaa veteen tai mehuun nauti. Jauhe on toinen suosittu muoto, mutta saatat tarvita isomman annoksen saadaksesi hyödyt esiin.
Pyhäbasilika (Tulsi) – Stressinlievittäjä
ocimum sanctum
Pyhäbasilika, sanskritiksi nimeltään tulsi, on yksi arvostetuimmista yrteistä Ayurvedisessä lääketieteessä. Tämä “Yrttien Kuningatar” on tunnettu sen kyvystä lisätä stressinsietoa, tukea hengitysteitä ja sydäntä sekä tukea immuunijärjestelmää.
Esimerkki vaikutusmekaismista
Stressinsietokykyä selittää mm. eräässä tutkimuksessa havaittu pyhän basilikan cAMP:in nousua estävä vaikutus.
Mikä on cAMP?
cAMP = signaaliaine, joka kertyy pitkään jatkuneessa stressissä ja mm. katkaisee prefrontaalisen aivokuoren hermoverkkoja. Se on suora yhteys stressin kognitiivista toimintaa heikentävälle vaikutukselle.
Käyttövinkkejä:
Yksi suosittu tapa on hauduttaa tee tuoreista tai kuivatuista tulsin lehdistä. Maku tosin on joidenkin mielestä niin vastenmielinen, että se voi nousta ongelmaksi.
Uutemuodossa ei maku ole samalla tavalla ongelma ja taaskin tässä muodossa tehoa saadaan paremmin irti.
Pyhä basilika eli tulsi on erinomainen valinta iltaan rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta. Ei kuitenkaan tee tokkuraa, joten soveltuu myös aamuun ja päivään. Säännöllinen tulsin käyttö voi olla ihana tapa luonnollisesti vähentää stressiä ja ahdistusta samalla edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Toivon, että tämä pieni katsaus auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivan yrtin. Mikään ei myöskään estä yrttien sekoittamista tai esim. ottamaan piristävää ruusujuurta aamulla ja rauhoittavaa pyhää basilikaa illalla. Löydä oma lempiyrttisi ja anna luonnon auttaa!
-----
Kasvitutkimus:
Kasvien sisältämät yhdisteet ovat moderninkin terveydenhuollon perusta osana jatkuvaa kehitystä. Kasvien tutkimusta tehdään paljon, vaikka niille on vaikeampaa saada rahoitusta kuin patentoitaville lääkeaineille. Tutkimusta rahoitetaan paljon potilasjärjestöjen kautta, mutta etenkin kalliita laajoja ihmistutkimuksia on vähemmän. Tutkimuksia voi etsiä esimerkiksi Pubmedin kautta:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=schisandra+chinensis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%22rhodiola+rosea%22+or+rhodiola
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%22siberian+ginseng%22+or+eleutherococcus+senticosus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=tulsi+or+holy+basil+or+ocimum+sanctum